Voor contact: u kunt Klaas Jan Bolt bereiken voor meer informatie: klaasjan@benzomoe.nl

ONTSTAAN (november 2020)

In Apotheek Orion willen we het beste voor onze patiënten. Dat rijmt niet met het verstrekken van verslavende benzodiazepines (in de volksmond bekend als ‘slaappillen’) bij patienten met een benzoprobleem.
Aaltine Bakker wilde hier iets aan doen en samen met Klaas Jan Bolt bedacht ze ‘Benzomoe’.

In dit project zoeken we proactief naar patiënten die ‘benzomoe’ zijn. Dit doen we door doosjes met afspraakkaarten (met QR-codes) mee te geven wanneer slaappillen afleveren. Vervolgens kunnen de patiënten een afspraak inplannen met Aaltine. En de apothekers ondersteunen bij het afbouwen met logische afbouwschema’s.

Een patiënt vroeg zich af: ‘eigenlijk schieten jullie jezelf daarmee in de eigen voet? Hiermee dragen jullie toch zelf direct bij aan het verminderen (en hopelijk stoppen) van het gebruik en daarmee het verminderen van je eigen inkomsten?’

Het antwoord is een volmondige ja. Maar gezondheid gaat boven alles.

VERVOLG

De eerste resultaten en reacties hebben ervoor gezorgd dat we nu kijken naar het breder inzetten van Benzomoe. In maart 2021 hebben we met 5 andere apotheken het eerste overleg gehad en momenteel kijken we bij elke apotheek hoe we Benzomoe zo goed mogelijk in kunnen zetten.

Dat doen we aan de hand van de FastForward50-methode: met 50 mensen in 50 dagen kijken hoe we zo goed en relevant mogelijk kunnen testen.

We zullen de verschillende apotheken aan het woord laten de komende tijd.